Jeg hadde alltid sett for meg at jeg skulle være en av de som lagde mye middagsmat til poden selv. Men det ble aldri slik. Vi kjøpte hus og begynte prosjekt oppussing i de tidene det var på tide at han fikk middagsmat, så da ble det glass. Og det har vi fortsatt med.

Vet ikke om det egentlig spiller noen rolle for småen om det er litt ensformig i middagsveien, men jeg begynner å bli skikkelig lei av å måtte velge mellom de åtte forskjellige glassene som er å finne for riktig alderstrinn. Dessuten er det dyrt. Ett glass koster 15+ kr.

Så i går bestemte jeg meg for at jeg skulle lage middagsmat og i dag satte jeg i gang.

babymat

Slik gjorde jeg det altså – alt er på slump og etter skjønn, og junior er 10 mnd:

Laks med grønnsaker og hvit saus (tre porsjoner)

 • 1 stykke laks (jeg kjøpte en pakke hvor man fått fire porsjonspakker med laks, uten skin og bein.)
 • 1 potet
 • 1/2 gulrot
 • 1 dæsj brokkoli
 • Hvit saus (smør, mel og melk – pluss en liten dæsj østersaus, bare for å få litt smak)

Jeg stekte laksen i stekeovnen til den var gjennomstekt (egentlig glemte jeg den litt, så den ble litt tørr i kanten) og moste den med gaffel i en bolle, da den var ferdig. Poteten kuttet jeg i små biter og kokte opp før jeg moset den med potetmoser, gulrot og brokkoli kokte jeg møre og brukte stavmikser på. Hvit saus lages på en enkel måte: smør i varm panne (jeg bruker usalta denne gangen), har oppi en liten dæsj mel og rører til det blir jevnt, før du jevner ut med melk til du får riktig konsistens. Bare pass på at den blir tykk etter hvert som den koker og så bør du koke den en stund for å få vekk melsmaken. Jeg smakte til med bittelitt østerssaus bare for å få en liten piff, men det er jo hva man liker selv.

 

Pasta med kjøttdeig og tomatsaus (tre porsjoner)

 • 1/4 pk kjøttdeig
 • en snei av en løk
 • 1/2 gulrot
 • 1 dæsj brokkoli
 • pasta etter smak (jeg brukte et par never med makaroni)
 • tomatsaus (1/2 glass tomatpuré, vann, ett lite fedd hvitløk og basilikumkrydder)

Jeg stekte kjøkkdeig og løk i panna (på middels varme, for at det ikke skulle bli brent) og hakket det i så små biter jeg bare greide, men kapitulerte og brukte stavmikseren etter hvert. Gulrot og brokkoli ble kokt mørt og kjørt litt med stavmikser, makaroni ble kokt opp og moset. Tomatsausen lagde jeg ved å ha tomatpuré i panna og rørte ut med en hel del vann. Det er greit å koke ut pureen litt, siden det er ganske sterkt. Så brukte jeg hvitløkspresse til det lille feddet og strødde i litt basilikum. Lot det koke ganske lenge mens jeg gjorde ferdig resten.

 

Ett middagsglass som man kjøper i butikken inneholder ca 195 gram med middagsmat, så jeg fordelte det på ca 200 gram i hver porsjon.

Hva har jeg så lært av dette? Neste gang lager jeg ting i større kvanti – evt flere forskjellige retter jeg kan bruke de forskjellige ingrediensene til – slik at jobben resulterer i flere porsjoner.

Ikke noe håndarbeid her altså, men veldig hjemmelaget. 🙂

Hjemmelaget middagsmat til babyen (oppskrifter)

4 thoughts on “Hjemmelaget middagsmat til babyen (oppskrifter)

 • 5. mai 2014 kl 20:20
  Permalenke

  Ser yummy ut! Hva syns hovedpersonen da? 😀

  Svar
 • 8. mai 2014 kl 15:13
  Permalenke

  Jeg tenker alltid jeg skal lage barnemat selv når jeg en gang får barn, men får nå se om jeg får det til, hehe.
  Lager alt fra bunnen til meg og mannen da, så det er jo et bra utgangspunkt 🙂
  Men så veldig godt ut da! Det er vel sunnere med hjemmelaget også 🙂

  Svar
 • 18. mai 2014 kl 22:50
  Permalenke

  He he jeg sa alltid det også – og førstemann fikk endel hjemmelaget. Andremann fikk bare glass dyttet på seg. En stund i allefall – når han ble ca. 9 mnd så begynte jeg å bare gi han det samme som vi spiser. Enten kjører jeg det i smoothiemaskinen, eller hvis det er passe mykt, deler jeg det i passe biter som han spiser selv 🙂

  Men når vi skal ha middag som jeg vet han skal få spise selv, så syntes jeg det er greitt å gi et middagsglass til lunsj, tidligere på dagen. For det er jo ikke så veldig mye mat som går ned i gapet hans, mye havner på gulvet! (Noe som hunden vår er godt fornøyd med…).

  Svar
  • 19. mai 2014 kl 12:13
   Permalenke

   Morsomt! Blir spennende når han skal spise middag selv, ja. Allerede er han veldig opptatt av skjeen, så det spørs hvor lenge jeg får lov til å mate han. 😉

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.