Til jul i fjor bestemte jeg meg for å lage bivokslys som årets hjemmelagde julegave. Nå ble det ikke nok til at alle kunne få, men det var ganske mange som fikk hjemmelagde julegaver denne gangen også. Slik gjorde jeg det:

bivokslysdiy1

Jeg bestilte 3 kg bivoks i fra Honningcentralen og et par meter med veke. Husker ikke helt hva jeg betalte, men det var ikke spesielt dyrt. Det er flere på Etsy som selger det også, men jeg fant ut at det ble billigere når jeg regnet med frakt å bestille innen Norge. Honningcentralen har også slike ferdige plater som man bare ruller. Det er kanskje de som er mest aktuelle om man skal ha det som en aktivitet sammen med barn. Og det er langt billigere der, enn hos Panduro. Greit å vite!

bivokslysdiy2

I utgangspunktet hadde jeg bare tenkt å bruke syltetøyglass og lignende for å få graden av gjenbruk helt optimal, men så fant jeg ut at de rett og slett ble for store, så da begynte den store leteaksjonen etter passende glass. Jeg trålet rundt i byen på gjenbruksbutikker, og fant ypperlige små melkeglass med tykt glass til bare 5 kr stykket.

bivokslys diy

Så begynner smelteprosessen. Jeg var litt engstelig for varme og mengde voks og slikt, men skjønte etter hvert at man kan være litt mer tøff når man holder på med dette. Jeg smeltet i vannbad og brukte en bolle og en sleiv som har sett bedre dager og som det ikke var så nøye om jeg ble nødt til å kaste etterpå. For det skal være sikkert og visst; bivoks sitter godt og er klissete! Så bruk redskaper du ikke er så veldig redd for.

Og så må man også passe på at voksen ikke skal koke – bare varmes opp.

bivokslys diy

Da jeg hadde fått smeltet en del av voksen, klippet jeg opp veke som var noe lengre enn beholderen jeg skulle fylle og fylte opp litt voks i bunnen av glasset, før jeg satte veken nedi på midten og holdt den på plass til den sto av seg selv. Dette kan man jo lage samlebånd av.

Og så brukte jeg en spisepinne for å støtte opp veken slik at den ble rett før jeg helte oppi resten av voksen. La den stå slik til den er noen lunde stiv, slik at veken fortsetter å være rett.

bivokslys diy

Og sånn blir den seende ut fram til den blir helt kald. Ikke bli skuffet om det ikke var denne fargen du var på utkikk etter, for den får snart den gyldne fargen du forbinner med bivoks og honning.

bivokslys diy

Til slutt: husk at voksen er varm når den smeltes og at barn ikke skal gjøre dette alene.

Og beregn god tid. Ikke la dette være noe du begynner med klokka 22 på kvelden. Faktisk bør du beregne ganske mange timer på dette.

Her er et bilde av noen av mine helt ferdige lys:

Mer miljøvennlig enn dette blir det nesten ikke! Bivoks er jo et naturprodukt og glassene fikk et nytt liv.

Hjemmelagde bivokslys (DIY)
Stikkord:                                     

3 thoughts on “Hjemmelagde bivokslys (DIY)

 • 4. februar 2013 kl 19:18
  Permalenke

  Herlig gjenbruk og gaveidé!
  God lukt når de tennes også tenker jeg:)
  Ha en flott kveld!
  Klem fra Kristin

  Svar
  • 11. august 2019 kl 13:04
   Permalenke

   Heisann! Hvor mange lys fikk du laget med 3kg bivoks? 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.