Jeg ser jo at en av de hyppigste tingene folk søker etter når de snubler over min blogg, er “brodering på klær”. Og så satte jeg meg ned og leste gjennom innlegget jeg lagde for en god stund tilbake, og skjønte at jeg kanskje må prøve å gjøre det på nytt med forklaringer under veis. En såkalt DIY eller SDS, som jeg ser flere og flere bloggere kaller det: Skap det selv. GDS, ville jeg kanskje kalt det: Gjør det selv. Nok om det.

korssting

Du trenger:

  • noe å brodere på: en body, t-skjorte, genser – det du måtte komme på, med andre ord. Husk at såkalte stumme stoffer er enklere å brodere på enn stoffer med stretch.
  • aida: det er sånt broderingsgreier som gir deg jevne korssting når du broderer. Kjært barn, mange navn; noen kaller dette for stramei også.
  • broderingstråd: Sånt tråd jeg bruker skal tåle sterk vask, og jeg kjøper på eBay med mindre jeg trenger en bestemt farge. Tror ikke typen tråd er så veldig viktig, så lenge den tåler flittig vask og slitasje. Lover deg du blir frustrert om du bruker billiggarn som fliser og ryker!
  • broderingsnål: anbefaler en slik med “butt” spiss, for hvis den er helt spiss så kan den hekte seg fast og rive løs tråder i stoffet (spesielt om det er stretch). Jeg lærte det “the hard way”.
  • et mønster: selv tegner jeg bokstaver og mønster i et excel-ark hvor jeg har gjort alle kolonner like høye og brede (kvadratiske). Da kan du jo klippe ut og kopiere til du er fornøyd.
  • noe å stryke bakpå, så trådene festes og det er behagelig mot huden. Jeg kjøpte en sånn greie på Panduro som skal tåle 40 grader vask, men er ikke helt fornøyd. Snubler du over noe som er skikkelig bra, så må du si i fra! Du jo ikke ha dette da, men hvis det er til små babyer, så anbefales det.

korssting

Her ser du bodyen jeg kjøpte til lille Sofie. Lilla, for det liker mamma Hanne, og ekstratante Anna (altså: meg). Jeg klippet til et stykke aida som passer til der jeg ønsker å brodere, og merker av hvor jeg mener mønsteret ikke skal gå utenfor. Når en body ligger flatt, så ser man jo hele flaten, men når den er på ungen, så vil jo ikke alt vises like godt.  Når jeg har merket ferdig på aidaen/strameien, så begynner jeg å telle antall ruter. Og så begynner jeg å tegne inn mønster i excel. Her er det jo strengt tatt bare din egen kreativitet som eventuelt vil kunne sette en stopper. Men det er viktig å ikke tegne utenfor ruteantallet du bestemte deg for tidligere.

Jeg fester aidaen med tynne sikkerhetsnåler. Så kan du jo tegne mønsteret direkte på den om du vil, for den skal du fjerne til slutt likevel. Jeg marker hvor midt på er, slik at du lett kan plassere mønsteret etterpå. Jeg tegner ikke så mye på aidaen, siden jeg broderer med hvit/lys tråd – i tilfelle det smitter.

korssting

Finn ut hvor mange garntråder du ønsker å bruke, før du begynner å brodere. Dette kan du jo teste ved å bare brodere et kors (eller to) ved fotåpningen eller på et annet tøystykke. Dette er avhengig av hvilket uttrykk du vil ha, og hvor store rutene på aidaen er. Min er ganske tettpakket med ruter, så jeg velger å bruke to tråder til min. Jeg syns det er kult at stingene er tydelige og at de kommer godt fram. Prøv deg litt fram først.

Og så begynner vi!

Du broderer gjennom både bodystoffet og aidaen.

korssting

Når du er ferdig med motivet, så skal vi fjerne aidaen. Husk å feste alle tråder først! Vet ikke helt hva beste måten for det er, men jeg knøt sammen trådstumpene der hvor jeg hadde skiftet tråd og festet de godt sammen.

Først klipper jeg bort de delene av aidaen som ikke er til noen hjelp, og så klipper jeg også litt i mellom i mønsteret – bare for å dele det opp litt.

korssting

Nå skal vi begynne med det som skaper en hel del rot. For det er mange tråder som skal fjernes.

Bruk nåla og løsne trådene. Og trekk de ut. Prøv deg fram her, men tipset mitt er å løsne mest mulig, før du drar det rett ut. Pass på så du ikke får noe særlig vinkel på aida-trådene, slik at du river og sliter unødig i korsstingene dine. Et annet tips er å se nøye på aidaen, for da ser du at hver “blokk” er vevd med fire tråder (min er i allefall det), og da drar du i de to trådene som er vevd likt, før du tar de to siste. Hold fast i korsstingene og dra.

korsstingkorssting

Etter en god stund og med såre fingre, har du fått alt ut. Da gjelder det å stryke det fint og stryke på det bakstykket.

Ferdig!

korssting

Å brodere slik i stretch-stoff er ganske krevende, så velg deg et lite motiv den første gangen. Og har du en slik broderingsramme, så anbefaler jeg deg å bruke den (men ikke strekk stoffet for mye). Når jeg tenker meg om, så ønsker jeg meg en slik ramme selv. Lykke til!

Noe du ikke forstår, sier du? Skriv det i kommentarfeltet, så skal jeg svare best jeg kan!

PS Beklager de noe meget varierende bildene. Ikke lett med nytt kamera som man prøver å bli kjent med.