Jeg syns det er så morsomt å lære meg noe nytt, og derfor er detså utrolig flott at jeg har en Mormor som sitter inne med så utrolig mye kunnskap innen håndarbeidsfaget.

En av de tingene Mormor har heklet og sydd, i mange herrens år, er duker og brikker med hedebosøm. Da jeg var hjemme i sommer, hadde hun bestemt seg for at jeg måtte lære det, slik at hun har ført det videre til i hvert fall én person; Meg. Jeg har tatt fram den lille heklekroken nå, og kom på at jeg ikke har vist dere bildene fra det lille kurset vårt i sommer.

Her ser dere en liten duk Mormor har laget – som er en alternativ vri på hedebodukene:

Hedebodsøm består av mange små deler som ser slik ut:

Beklager at den ikke er så veldig jevn, men det sies at det trengs øving og trening for å bli flink. Da gjenstår det bare å se om jeg har tålmodighet til det da!

Når man har åtte av disse, kan man sy de sammen til en slik rose:

Mormor har en versjon hvor hun har heklet en rød kant rundt hele, og til slutt heklet en liten løkke slik at man kan henge det på juletreet. Perfekt venninnegave, mon tro?

Dette er veldig tidkrevende, men veldig gøy også. Og mormor har et gammelt brilleetui som hun har nål, tråd og heklekrok i, som hun alltid har med seg i veska. Er det litt kjedelig, så er det bare å dra det fram.

Nå har jeg som mål å få til en liten duk eller noe, som hun kan få til jul – bare for å vise at jeg kan. 🙂

Er det noen av dere som har prøvd eller bruker hedebosøm, kanskje? 🙂

Hedebosøm
Stikkord:             

4 thoughts on “Hedebosøm

 • 25. november 2012 kl 18:29
  Permalenke

  Oi, så flott dette var! Har aldri høyrt om dette før. Det ser verkeleg ut som pirkearbeid, ja:)

  Svar
 • 18. april 2013 kl 11:39
  Permalenke

  Vakkert. Har faktisk sett noe liknende fra ett eller annet sted i østen, men har rotet bort oppskriften og tenkt på den i flere år. Med vonde skuldre og armer er jeg en tilhenger av «pirke»håndarbeide og skulle gjerne prøvd meg på dette.

  Svar
 • 24. februar 2014 kl 16:50
  Permalenke

  Hei! Vakkert og anvendelig håndarbeid. Kjente en eldre dame i Trondheim som lagde Hedebosøm. Det brukte hun til alt, fra duker og sengetepper til løpere og brikker. Jeg har ikke drevet det til noen stor produksjon, men jeg har prøvelappene intakt. Moro om dette kommer frem igjen. Hilsen Aase Horten.

  Svar
 • 29. desember 2014 kl 23:23
  Permalenke

  Jeg har laget noen småduker i Hedebosøm. Lærte det av en gammel grandtante. Da var hun over 90 år. Hun levde til hun ble 100 år. Har alltid likt slikt pirkearbeid og skulle ønske døgnet hadde flere timer. Er ikke tid til alt man ønsker å gjøre, men når lysten kommer tilbake skal jeg sette meg ned med nål og tråd igjen. I følge min grandtante er det juks å bruke heklenål.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.